U sklopu elementa 5. Edukacija nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja projekta Gimnazija 100+ organizirano je studijsko putovanje u Njemačku i Austriju.

Studijsko putovanje u Munchen i Salzburg bilo je organizirano od 26. do 30. lipnja 2016. godine. Na putovanju su sudjelovali nastavnici i stručne suradnice iz Srednje škole Krapina i Srednje škole Pregrada. U sklopu putovanja posjetili su ukupno tri gimnazije, dvije u Njemačkoj i jednu u Salzburgu.

U Njemačkoj smo posjetili privatnu gimnaziju Kleines privates Lehrinstitut Derksen Gemeinnutzige GmbH u Munchenu. Gospodin Derksen vodio nas je kroz posjet, a njemu su se kasnije priključili nastavnici iz kemije, biologije fizike i matematike. Upoznali smo njemački sustav obrazovanja, vrijednosti škole, pristup nastavi, odnos prema učenicima, razmijenili smo iskustva s kolegama te sudjelovali na nastavnim satima prema vlastitom odabiru.

U Njemačkoj smo također posjetili Staatliche Landschulheim Marquartstein sufinanciranu od strane pokrajine. Direktor škole, gospodin Pschorn, vodio nas je kroz posjet gimnaziji, a njemu su se kasnije priključili nastavnici matematike i fizike. Gospodin Pschorn također nas je upoznao s pristupom nastavi, a njegovi kolege, profesori matematike i fizike, upoznali su nas s odnosom prema učenicima, nastavnim planovima, kriterijem ocjenjivanja te su odgovorili na sva naša pitanja.

U Austriji posjetili smo privatnu gimnaziju Privatgymnasium der Herz-Jesu-Missionare u Salzburgu koja je do prije dvije godine upisivala samo dječake. Ravnatelj škole, gospodin Porenta, uz profesoricu kemijske grupe predmeta vodio je naš posjet. Ravnatelj škole upoznao nas je s austrijskim sustavom obrazovanja, pristupom nastavi, a profesorica kemije upoznala nas je sa specifičnostima rada s učenicima i nastavnim planovima.

Nastavnici i stručne suradnice razmijenili su iskustva s njemačkim i austrijskim kolegama o sustavu obrazovanja, nastavnim metodama, nastavnim planovima, ocjenjivanju i problemima u nastavi STEM područja. Također su imali priliku sudjelovati u nastavnom procesu iz STEM područja te dogovoriti suradnju s gimnazijama na daljnjim projektima.

 

DSCF1220      DSCF1223     DSCF1254

DSCF1360     DSCF1384